Limetkový likér - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Limetkový likér
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44466 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
1 kg | Limetka |
400 ml | Limetková šťáva |
2 ml | Pektolytický enzym |
400 ml | Sirup cukrový |
200 ml | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 149,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 112,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Limetka, Limetková šťáva, Sirup cukrový, Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pektolytický enzym nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Limetkový likér postup přípravy receptu:
1 | Potřebujeme chemicky neošetřené limetky (nebo citróny), které omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy. Je to velmi důležité, aby se hořká látka z pulpy nedostala do produktu. Z 0.5 kg citrusů získáme přibližně 85 g slupek. |
2 | 500 ml čisté limetkové šťávy dáme do nerezového hrnce, přimícháme limetkovou kůru bez pulpy, ovocnou dužinu a do směsi přimícháme pektolytický enzym (2 ml/litr). Zahřejeme na 40°C a tuto teplotu udržujeme 15 minut. Pak směs dáme do chladu a temna na 24 hodin. |
3 | Druhý den směs vylisujeme a 600 ml získaného limetkového extraktu smícháme s 200 ml vysokoprocentní vodky se 400 ml cukrového sirupu. Směs promícháme a přefiltrujeme přes hrubý, několikrát složený filtr. |
4 | Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. |
Poznámka
Z 0.5 kg limetek získáme přibližně 85 g čisté kůry bez bílé dužiny -pulpy. Obsah alkoholu 18% objemových jednotek. Místo limetek můžeme použít citróny. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí.