Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 44537 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
60 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
550 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
8 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 891,7mg |
Draslík | 65,9mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée) postup přípravy receptu:
1 | V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem. |
2 | Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka. |
3 | Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme. |
4 | Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce. |
5 | Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku. |
Poznámka
Podáváme s malinami, jahodami nebo ostružinami. Crème brûlée /čti krém brilé/ je sladký francouzský „pálený krém“. Konzistenci má jako pudink, ale je mnohem jemnější, protože je připraven ze smetany a žloutků.