Recept

Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 44537
Kategorie: Krémy, polevy

Ingredience

2 polévková lžíce Cukr krystal
60 g Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka
550 ml Smetana 33% (šlehačka)
8 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vanilkový lusk

Nutriční hodnoty jedné porce

38% Kalorie 745 kcal
Kilojoule 3 115kJ
10% Sacharidy 34 g
83% Tuky 62 g
1% Sodík 29 mg
22% Bílkoviny 12 g

Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée) postup přípravy receptu:

1

V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem.

2

Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka.

3

Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme.

4

Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce.

5

Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku.

Poznámka

Podáváme s malinami, jahodami nebo ostružinami. Crème brûlée /čti krém brilé/ je sladký francouzský „pálený krém“. Konzistenci má jako pudink, ale je mnohem jemnější, protože je připraven ze smetany a žloutků.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept