Likér z vlašských ořechů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Likér z vlašských ořechů
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 44557 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
7,5 dl | Calvados |
25 g | Citronová kůra |
1 špetka | Nové koření mleté |
250 g | Ořechy vlašské |
200 ml | Sirup cukrový |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 115,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Ořechy vlašské, Sirup cukrový, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados, Nové koření mleté mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Likér z vlašských ořechů postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme extrakt z jader vlašských ořechů: vyloupaná jádra očistíme (nejlépe hrubým štětcem), nasucho je v teflonové pánvi orestujeme dozlatova. Dáme je do sklenice, přimícháme 1 špetku nového koření, 1 špetku zázvoru a 25 g čerstvých citronových slupek, vše zalijeme 7.5 dl vysokoprocentního neutrálního alkoholu. Nádobu uzavřeme a odložíme na týden na chladné a temné místo. |
2 | Po týdnu přefiltrujeme extrakt přes nylonový filtr do druhé nádoby a zavřeme ji. Zbytek ořechů zalijeme 1 l vody, zakryjeme a necháme do druhého dne, kdy opět směs s ořechy přefiltrujeme, oba filtráty protřepeme a uložíme do chladničky do dalšího dne. Případné kapičky oleje odstraníme. |
3 | Obě tekutiny spojíme při pokojové teplotě. Do 800 ml ořechového extraktu přimícháme 200 ml cukrového sirupu. Podle chuti můžeme dát cukrového sirupu méně. |
Poznámka
Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Obsah alkoholu 18-20% objemových jednotek.