Rýžový punč zdobený piniemi - Šikhé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 260 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový punč zdobený piniemi - Šikhé
Celkový čas: | 260 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 44571 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
160 g | Cukr krupice |
10 g | Oříšky piniové |
360 g | Rýže loupaná |
115 g | Sladový extrakt |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 21,3mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Oříšky piniové, Rýže loupaná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sladový extrakt nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový punč zdobený piniemi - Šikhé postup přípravy receptu:
1 | Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a necháme máčet ve studené vodě asi 30 minut. Potom nabobtnalou rýži necháme okapat na sítu. Vodu zahřejeme asi na 40°C a rozmícháme v ní sladový prášek. Směs necháme 30 minut uležet. Namočený sladový prášek zpracujeme rukama a scedíme. Po vymačkání odstraníme tuhé části a sladovou vodu necháme klesnout ke dnu. Když se sediment usadí, slijeme opatrně vodu z povrchu pro další využití. Z piniových oříšků odřízneme vršky a oloupeme je mnutím v utěrce. |
2 | Slitou vrchní vodu vijeme do hrnce, přisypeme k ní rýži, přivedeme k varu a vaříme 4 minuty. Když rýže nabobtná, intenzitu ohně snížíme a rýži ještě 10 minut dusíme. |
3 | Potom dáme směs do termohrnce a zahřejeme na 60°C - 65°C |
4 | a necháme v hrnci 3 - 4 hodiny. Když se zrníčka rýže začnou vyplavovat na povrch, rýži zcedíme přez síto a propláchneme ji pod studenou vodou, abychom ji zbavili sladké chuti. Fermentovanou vodu, která zbyla ze zcezování rýže, vlijeme zpět do hrnce, přisypeme propláchnutou rýži a znovu přivedeme k varu. Když se voda s rýží začne vařit, odstraníme pěnu a rýžový punč necháme vychladnout. Před podáváním necháme dovychladit v lednici. |
5 | Rýžový punč podáváme nalitý v pohárech, ozdobený zrníčky rýže a piniovými oříšky. Nápoj podáváme studený při oslavách. |