Dort z brambor - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort z brambor
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 44577 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1,5 kg | Brambory |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
3 ks | Pórek |
6 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
10 dkg | Sýr Parmezán |
1 hrst | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 11,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 68,3mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Paprika mletá sladká, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort z brambor postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kolečka. Pórek opláchneme a také pokrájíme na kolečka, šalotky oloupeme, nasekáme nadrobno, na jemno sekáme petrželovou nať. Parmezán nastrouháme. |
2 | Do hluboké formy na pečení dáme mastnou fólii. Na pánvi rozpálíme olej a na něm přibližně 15 minut smažíme pórek, šalotky i tymián dokud nezměknou a nemají zlatavý nádech. Pak přidáme petrželovou nať, podle chuti osolíme a opepříme. |
3 | Přibližně polovinu bramborových koleček naskládáme na dno formy, na ně dáme třetinu smažené pórkové směsi. Vložíme další vrstvu brambor, na ně opět směs a tak pokračujeme až do vyčerpání připravených surovin. Zcela nahoře musí být brambory. |
4 | Vše zalijeme smetanou, na ni nasypeme nastrouhaný Parmezán smíchaný s paprikou. |
5 | Pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů asi 40 minut, dokud brambory nezměknou. Posléze necháme 5 minut zchadnout a ještě teplé podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Můžeme také udělat více malých porcí (dortíků) v menších miskách. V takovém případě se samozřejmě zkracuje i doba pečení.