Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 44612 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Celer řapíkatý |
175 g | Chřest sterilovaný |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Hřebíček |
1000 g | Kuře |
25 g | Máslo čerstvé |
25 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
250 g | Pórek |
4 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 polévková lžíce | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
1 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 387,3mg |
Draslík | 920,7mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,2mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Chřest sterilovaný, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hřebíček, Kuře, Pepř černý celý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, celer, pórek a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kusy, oloupané žampiony rozkrájíme na plátky, na malém kousku másla je orestujeme. |
2 | Do velkého hrnce dáme na prudkém ohni vařit vodu, když začne vřít, vložíme omyté celé kuře, pokrájenou zeleninu, bobkový list, hřebíček a pepř. Osolíme, stáhneme oheň a přiklopíme poklicí. Na mírném ohni vaříme přibližně hodinu, dokud kuře není měkké, pak je vyndáme, položíme na talíř a necháme trochu zchladnout. |
3 | Vývar scedíme, vyvaříme na půl litru a uschováme. Zeleninu už nebudeme potřebovat. |
4 | Z kuřete odstraníme kůži a kosti, maso nakrájíme na úhledné plátky. |
5 | V pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání opékáme přibližně minutu, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme kousky kuřete, za občasného zamíchání vaříme dalších 5 minut, poté přidáme chřest, žampiony, víno, citrónovou šťávu a cukr. |
6 | Žloutky smícháme se smetanou a worchesterovou omáčkou, směs vmícháme do omáčky. Ještě jednou krátce zahřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, ozdobené několika snítkami čerstvých bylinek. |
Poznámka
Servírujeme teplé.