Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 44614 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
350 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
300 g | Jablka |
1 polévková lžíce | Med včelí |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
150 g | Pastinák |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Šalvěj čerstvá |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
3 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 42,6mg |
Draslík | 347,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Med včelí, Šalvěj čerstvá, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pastinák, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle. |
2 | Nahrubo strouháme i oloupaný pastinák. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na jemno, stejně tak rozsekáme šalvěj. Polovinu šalvěje odložíme stranou. Vejce rozšleháme. |
3 | Ve větší misce smícháme brambory, pastinák, cibuli, vejce, strouhanku a koření. Směs přikryjeme a necháme 20 minut v chladu odležet. |
4 | Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky. |
5 | Kostičky jablek, citronovou šťávu, cukr (případně med) dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 lžíce vody, dovedeme na ohni k varu, přiklopíme pokličkou a vaříme 8 až 10 minut, kdy ze směsi vznikne husté pyré. Poté hrnec odstavíme a pyré ještě minutu mícháme, dokud není nadýchané. Během míchání přidáme zbylou šalvěj a smetanu. |
6 | Pudinkové misky vytřeme olivovým olejem, dáme do nich bramborovou směs, povrch potřeme olejem, pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 15 minut. Znovu potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut, dokud směs nezhnědne. |
7 | Podáváme vyklopené na talířky a přelité jablečným pyré. |
Poznámka
Servírujeme teplé.