Domácí žaludeční hořký likér ze zelených ořechů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí žaludeční hořký likér ze zelených ořechů
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44668 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
1 l | Calvados |
50 g | Cukr hroznový (glukóza) |
30 ml | Grappa |
1 špetka | Hřebíček mletý |
1 špetka | Muškátový oříšek |
400 g | Ořechy vlašské |
50 ml | Rum |
200 ml | Sirup cukrový |
1 ks | Skořice celá |
1 ks | Vanilkový lusk |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 194,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 21,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hřebíček mletý, Muškátový oříšek, Ořechy vlašské, Rum, Sirup cukrový, Skořice celá, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados, Cukr hroznový (glukóza), Grappa, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí žaludeční hořký likér ze zelených ořechů postup přípravy receptu:
1 | Připravíme extrakt z měkkých zelených vlašských ořechů. Celé ořechy omyjeme, osušíme a rozkrájíme na malé kousky. Pak ořechy rozmačkáme v lisu, tak z nich odstraníme hořké látky. Výlisky dáme do velké sklenice, přidáme celou skořici, jednu vyškrabanou celou vanilku, špetku zázvoru, špetku muškátového oříšku, špetku mletého hřebíčku a vysokoprocentní jablečný destilát, který musí pokrývat ořechové výlisky. Směs promícháme, uzavřeme a odložíme na 14 dní na chladné a temné místo. |
2 | Pak směs znovu zlisujeme a následně přefiltrujeme přes nylonový filtr do druhé nádoby. |
3 | Do 820 ml ořechového extraktu přimícháme 200 ml cukrového sirupu, 30 ml vinného destilátu a 50 ml rumu. Takto by jsme měli získat 1 litr ořechového hořkého likéru, můžeme ho přidáním zahustit 50 g glukózy. |
Poznámka
Použijeme 1 litr jablečného destilátu 60%. Likér pak přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce. K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí. Obsah alkoholu 18 objemových jednotek.