Vařený květák s rajskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařený květák s rajskou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | cerna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 44679 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Hřebíček |
600 g | Květák |
40 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
400 g | Rajčata |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
2 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 32,0mg |
Draslík | 743,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 87,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 62,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Hřebíček, Květák, Nové koření celé, Pepř černý celý, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařený květák s rajskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Slijeme a necháme okapat. |
2 | V kastrole na másle zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, přidáme omytá, na dílky nakrájená rajčata, sůl a koření. Podlijeme trochou vody, rajčata rozvaříme a prolisujeme. Zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou, krátce povaříme a omáčku podle chuti přisolíme a osladíme. |
3 | Květák upravíme na talíře a přelijeme omáčkou. |
4 | Můžeme podávat s vařenou rýží nebo s vařenými bramborami. |
Vařený květák s rajskou omáčkou je vhodnou variantou obědového pokrmu, který vám jistě bude chutnat tak jo mně. Dala jsem ho i synovi, který si pomlaskával, takže kdyby uměl víc slov (je to malý prcek), tak by vám ho určitě doporučil také.