Zapečený květák s rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený květák s rajčaty
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 44680 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
800 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
150 g | Rajčata |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 40% |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 219,6mg |
Draslík | 708,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 101,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Rajčata, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený květák s rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák rozebereme na růžičky, uvaříme v osolené vodě do poloměkka, slijeme a necháme okapat. |
2 | Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vrstvíme do ní růžičky květáku a spařená, oloupaná a na dílky nakrájená rajčata. Každou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem. Vrchní vrstvu tvoří květák, povrch posypeme sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. |
3 | Pokrm zapékáme 10 minut ve středně vyhřáté troubě, potom zalijeme žloutky rozšlehanými s mlékem a solí. Zapékáme dalších 15-20 minut. |
4 | Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a zeleninový salát. |