Recept

Plněné bramborové pirožky

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 44775

Ingredience

3 ks Brambory
1 hrst Kopr čerstvý
4 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
280 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Muškátový oříšek
100 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej olivový
2 polévková lžíce Olej rostlinný
1 špetka Pepř černý mletý
1 ks Pórek
1 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
1 l Voda pitná
80 g Zakysaná smetana
1 ks Zelí hlávkové bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

41% Kalorie 801 kcal
Kilojoule 3 352kJ
28% Sacharidy 103 g
49% Tuky 37 g
11% Sodík 229 mg
39% Bílkoviny 22 g

Plněné bramborové pirožky postup přípravy receptu:

1

Nejprve připravíme těsto. V misce rozšleháme vaječné žloutky se zakysanou smetanou a studenou vodou. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, máslo, sůl, přidáme smetanovou směs a vypracujeme těsto. Poté ho rozkrojíme na 4 díly a vytvoříme z nich silnější placky, které zabalíme do mikroténové fólie. Dáme odležet do chladu alespoň na 30 minut.

2

Přichystáme pirožkovou bramborovou náplň. Brambory omyjeme, oškrábeme, pokrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 minut, až změknou. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, omyté listy zelí a kopr jemně nasekáme.

3

Na pánvi rozpálíme olivový olej, na něm smažíme do měkka kolečka pórku, pak přidáme zelí a smažíme, dokud nezměkne.

4

Z uvařených brambor v míse s mlékem a máslem umícháme kaši, do ní přidáme pórkovou směs, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme ještě muškátový oříšek a kopr, vše znovu důkladně promícháme.

5

Nyní jednotlivé díly těsta rozválíme na tenké placky, z nich vykrájíme kolečka o průměru 8 - 10 centimetrů. Na každé kolečko dáme přiměřené množství bramborovo-pórkové náplně a okraje těsta nad nádivkou slepíme k sobě tak, aby vznikly malé taštičky. Ty potřeme rozšlehaným vajíčkem.

6

Vymažeme pečicí plech, pirožky na něj naskládáme, poté pečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů asi 20 - 25 minut.

7

Podáváme nejlépe přelité zakysanou smetanou.

Poznámka

Servírujeme teplé. Pirožky lze také smažit na pánvi s olejem. Olej po usmažení necháme z pirožků okapat nebo odsajeme papírovou utěrkou. Připravené pirožky můžeme uchovávat zmražené. Před smažením nebo pečením je pak ale v žádném případě nerozmrazujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept