Brambory zapečené s cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brambory zapečené s cibulí
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 44778 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
750 g | Brambory |
3 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
150 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 591,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brambory zapečené s cibulí postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. |
2 | V pánvi rozpálíme 1/2 oleje, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme 8-10 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Na dno vymaštěné zapékací mísy naskládáme 1/3 bramborových plátků a na ně dáme 1/2 usmažené cibule. Podle chuti osolíme a opepříme, potom vložíme další vrstvu brambor a cibule a pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední horní vrstva musí být z brambor. |
3 | Vše přelijeme vývarem, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 200°C péct asi na 40-45 minut, dokud brambory nejsou měkké. Poté zapékanou směs pokapeme zbývajícím olejem, teplotu trouby zvýšíme na 230°C a pečeme ještě 10 minut, dokud se většina šťávy nevypeče a povrch nemá zlatavou barvu. |
Poznámka
Místo drůběžího vývaru je možné použít třeba i vývar zeleninový.
Brambory zapečené s cibulí jsou vynikající. Doporučuji je zkusit. Nádherně voní cibulkou a vývar, který se do nich vsákne, jim dává měkkost a stejně jako cibule skvělou chuť. Tyto brambory se hodí jak k masu tak i jako příloha třeba k rybě nebo k zelenině.