Likér ze sušených meruňek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Likér ze sušených meruňek
Likér ze sušených meruňek
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 44870 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
1 ks | Citrony |
50 g | Cukr hroznový (glukóza) |
100 ml | Grappa |
5 g | Kyselina citrónová |
10 g | Mandle |
300 g | Meruňky sušené |
150 ml | Sirup cukrový |
1 ks | Skořice celá |
1 l | Slivovice |
200 g | Slívy sušené |
1 ks | Vanilkový lusk |
9,2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 387,4mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Mandle, Meruňky sušené, Sirup cukrový, Skořice celá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr hroznový (glukóza), Grappa, Slivovice, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kyselina citrónová, Slívy sušené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Likér ze sušených meruňek postup přípravy receptu:
1 | Čisté sušené meruňky a slívy (bez pecek) rozdrtíme, dáme do nerezového hrnce, přidáme nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených citrónů, rozdrcené loupané mandle, 1 ks celé skořice a vyškrabaný 1 lusk vanilky. Vše přilijeme 1 litrem 78% slivovice. |
2 | Nádobu uzavřeme a směs necháme 8 dní v chladu a temnu. Pak ji odlisujeme nylonovým sáčkem. Tekutinu odložíme do láhve a zakryjeme. |
3 | Výlisky zalijeme 7.5 dl vody a odložíme obě nádoby (výlisky a tekutinu) do druhého dne na chladné místo. |
4 | Druhý den obě kapaliny smícháme a znovu vyčistíme přes hrubý skládaný filtr. |
5 | Likér přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 4 týdny. |
Poznámka
K výrobě domácího likéru potřebujeme nylonový sáček pro ruční lisování, nerezový hrnec, tyčový mixér, domácí váhy a odměrný válec se stupnicí.