Zeleninová polévka s fazolemi a rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka s fazolemi a rýží
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 44872 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Brambory |
3 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
100 g | Fazole cannellini |
100 g | Fazole červené |
350 g | Kapusta hlávková |
1,5 kávová lžička | Majoránka |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
420 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
3 polévková lžíce | Rýže loupaná |
60 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
1 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 18,7mg |
Draslík | 988,2mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 122,5mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Kapusta hlávková, Majoránka, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rýže loupaná, Slanina vepřová, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole cannellini, Fazole červené, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka s fazolemi a rýží postup přípravy receptu:
1 | Nadrobno posekáme slaninu a oloupanou cibuli, stroužek česneku oloupeme a prolisujeme, oškrábeme a na malé kousky pokrájíme mrkev, brambory. Tři natě řapíkatého celeru pokrájíme na tenké plátky, čtvrtku kapusty nasekáme na tenké proužky, rozmixujeme konzervu rajčat i se šťávou. Sýr Parmezán nahrubo nastrouháme. |
2 | Den předem si namočíme fazole cannelini a červené fazole tak, aby byly zcela zalité vodou. Před použitím vodu z fazolí slijeme, ve velkém hrnci na předehřátém oleji smažíme slaninu, česnek a cibuli 5 minut, až cibule zesklovatí, pak přidáme mrkev a brambory s celerovou natí, které smažíme ještě minutu. |
3 | Osmaženou směs zalijeme drůbežím vývarem, přidáme kapustu, rajčata, rýži, fazole a sušené bylinky. Osolíme, opepříme, uvedeme do varu. Prudce vaříme 10 minut, potom za občasného míchání na středním ohni vaříme ještě hodinu, až fazole změknou. |
4 | Servírujeme posypané strouhaným parmazánem. |
Poznámka
Servírujeme teplé. V čase určeném pro přípravu není uvedená doba, potřebná k namočení fazolí. Můžeme přidat ještě další druhy zeleniny, rýži lze nahradit těstovinami.