Thajské hovězí kari s limetkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Thajské hovězí kari s limetkami
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 44897 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Arašídová pomazánka |
2 ks | Chilli paprička |
900 g | Hovězí kližka |
300 ml | Hovězí vývar základní |
400 g | Kokosové mléko |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 ks | Limetka |
Kari pasta | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
5 ks | Chilli paprička |
1 ks | Citronová tráva |
5 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Galgan |
0,3 kávová lžička | Hřebíček mletý |
6 ks | Kardamom |
1 kávová lžička | Kmín římský |
2 polévková lžíce | Koriandr celý |
0,5 ks | Limetka |
1 ks | Mandarinky |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
4 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 113g |
---|---|
Cholesterol | 0,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 41g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 106,7mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Hovězí vývar základní, Kokosové mléko, Koriandr čerstvý, Limetka, Česnek, Chilli paprička, Citronová tráva, Cukr krupice, Hřebíček mletý, Kardamom, Kmín římský, Koriandr celý, Limetka, Mandarinky, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Šalotka, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Arašídová pomazánka, Hovězí kližka, Galgan mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Thajské hovězí kari s limetkami postup přípravy receptu:
1 | Kokosové mléko vlijeme přes síto do většího hrnce, hustší sedlinu si odložíme stranou. Polovinu jí vmícháme zpět do mléka, přidáme na menší kousky nakrájené maso, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Zakryjeme a na mírném ohni vaříme cca 50 minut. |
2 | Mezitím připravíme kari pastu. Semínka koriandru, kardamomu a kmín v pánvi nasucho cca 1-2 minuty osmahneme. Přemístíme do mísy, přidáme muškátový oříšek, hřebíček, skořici, papriku a nastrouhanou kůru z mandarinky. Vmícháme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, utřené s cukrem a solí. Poté přidáme rozdrcený česnek, nadrobno pokrájenou lodyhu citronové trávy, nasekaný oloupaný galgán, najemno nakrájenou šalotku a krevetovou pastu. Vše důkladně promícháme a zpracuejeme na jemnější pastu. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájený koriandr, zakápneme šťávou vymačkanou z limety a olejem. |
3 | Směs z hrnce scedíme přes síto do rendlíku a maso odložíme. Jeden hrnek této směsi přelijeme do woku a přidáme tři lžíce připravené kari pasty. Zprudka přivedeme k varu a necháme zredukovat, až se odpaří téměř všechna tekutina. Nakonec vmícháme zbytek kokosové sedliny, arašídovou pomazánku a maso. Nezakryté necháme zvolna vařit cca 15-20 minut. Mezitím občas podlejeme trochou zachycené omáčky. |
4 | Před dokončením dochutíme šťávou z obou limetek, směs rozdělíme do vyhřátých misek, dozdobíme plátky limetek, nasekanou koriandrovou natí a plátky chilli papriček a ihned podáváme. |