Telecí nožičky „osso buco“ - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí nožičky „osso buco“
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 45034 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
2 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 ml | Hovězí vývar základní |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
4 ks | Rajčata soudková |
1 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Telecí nožičky |
125 ml | Víno bílé |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 187,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,9mg |
Vitamín E | 4,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Rajčata soudková, Telecí nožičky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí nožičky „osso buco“ postup přípravy receptu:
1 | Česnek prolisujeme, cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bazalku a petrželku nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. |
2 | Telecí nožičky po stranách nařízneme, aby se maso nevyboulilo. Smícháme mouku se solí, nožičky v ní obalíme, zprudka opečeme ze všech stran v hluboké pánvi s rozpáleným olejem. Po 2 - 3 minutách nožičky vyjmeme a uchováme v teple. |
3 | Do pánve teď dáme česnek, cibuli, mrkev a řapíkatý celer a restujeme 5 - 8 minut, dokud zelenina nezměkne. Zalijeme vínem, které necháme odpařit. Pak do pánve vrátíme opečené nožičky, přidáme nakrájená rajčata a rajský protlak, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Okořeníme nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme. |
4 | Zmírníme oheň, přikryjeme pokličkou a dusíme 1 - 1,5 hodiny, až maso začne odpadávat od kostí. |
Poznámka
Servírujeme teplé.