Satajské krevety s arašídovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Satajské krevety s arašídovou omáčkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 45037 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
450 g | Krevety tygří |
1,5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
Arašídová omáčka | |
---|---|
75 g | Arašídová pomazánka |
1 polévková lžíce | Česnek |
4 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citronová tráva |
0,5 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Kari pasta |
250 ml | Kokosové mléko |
3 ks | Limetka kafrová |
1,5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
3 polévková lžíce | Omáčka rybí |
1 ks | Skořice celá |
3 polévková lžíce | Tamarindová pasta |
Na dozdobení | |
4 ks | Chilli paprička |
3 ks | Cibulka jarní |
0,5 hrst | Koriandr čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 813,2mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej rostlinný, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Citronová tráva, Citrony, Cukr třtinový, Kokosové mléko, Olej rostlinný, Omáčka rybí, Skořice celá, Chilli paprička, Cibulka jarní, Koriandr čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří, Arašídová pomazánka, Kari pasta, Limetka kafrová, Tamarindová pasta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Satajské krevety s arašídovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Z krevet odstraníme hlavičky, krunýře oloupeme až k ocásku, ten ponecháme. Každou na hřbetě nařízneme a vytáhneme střívko. Očištěné propláchmeme studenou vodou a osušíme na papírové utěrce. |
2 | Připravíme arašídovou omáčku. Olej rozpálíme ve woku a na středním ohni cca 3-4 minuty osmahneme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Směs nám musí zesklovatět, ne však zhnědnout. Přidáme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, natrhané listy limety, najemno pokrájenou lodyhu citronové trávy a kari pastu. Důkladně promícháme a povaříme cca 2-3 minuty. Poté přilijeme kokosové mléko, vmícháme skořici, arašídovou pomazánku, citronovou šťávu, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, rybí omáčku a cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se všechny ingredience nepromísí. Potom na mírném ohni vaříme dalších 15-20 minut do zhoustnutí. Mezitím občas promícháme děrovanou naběračkou. Na závěr vyjmeme skořici. |
3 | Připravené krevety napíchneme na špízové jehly, potřeme trochou oleje a po každé straně cca 2 minuty opečeme na předehřátém grilu dorůžova. Hotové rozložíme na předehřátou servírovací mísu, dozdobíme nakrájenými stonky jarní cibulky, dle chuti tenkými plátky chilli papriček, případně i koriandrem a ihned podáváme s arašídovou omáčkou. |
Poznámka
Stejným způsobem můžeme připravit i kuřecí nebo vepřové maso po satajsku.