Hovězí s pórkem a cuketou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí s pórkem a cuketou
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 45039 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
400 g | Cuketa |
1 kg | Hovězí maso zadní |
4 dl | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
170 g | Mrkev kořen |
6 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
150 g | Pastinák |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Pomeranče |
1 ks | Pórek |
3 ks | Šalotka |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 120,8mg |
Draslík | 863,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,7mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cuketa, Hovězí vývar základní, Olej slunečnicový, Pomeranče, Šalotka, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pastinák, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí s pórkem a cuketou postup přípravy receptu:
1 | Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Malé mladé cukety omyjeme, rozkrájíme na kolečka silná přibližně 5 mm. Pastinák s mrkví oloupeme, krájíme na tenké plátky. Pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme a z poloviny pokrájíme kůru na tenké proužky (bez pulpy). Očistíme a omyjeme pórek, šalotku, česnek, vše nakrájíme na tenká kolečka. Petrželku kudrnku omyjeme a otrhané malé lístky odložíme na ozdobu. |
2 | Maso obalíme v hladké mouce, zprudka ho orestujeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji (4 lžíce). Restujeme přibližně 3 minuty, pak ho vyjmeme, vložíme do zapékací mísy. |
3 | Ke zbylému oleji přidáme lžíci másla a 2 lžíce oleje. Zpěníme na něm cibuli s česnekem, přidáme pórek a za stálého míchání zeleninu osmažíme do růžova. Pak ji vyjmeme a dáme k masu. To ochutíme solí, pepřem, přidáme bobkový list. Přilijeme hovězí vývar, červené víno, promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 250°C. Pečeme přibližně 15 minut, potom teplotu stáhneme na 200-210°C a dopékáme ještě hodinu. |
4 | Pokrájenou kořenovou zeleninu s cuketou a pomerančovou kůrou přidáme po hodině pečení, společně pečeme minimálně dalších 30 minut, až do doby, až bude maso měkké. Občas směs zlehka promícháme. |
5 | Hotový pokrm dochutíme solí, na talířích ho ozdobíme petrželkou a servírujeme. |
Poznámka
K hovězímu masu podáváme dušenou rýži nebo vařené brambory.