Boršč s borůvkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Boršč s borůvkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 45080 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
200 g | Borůvky |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
500 g | Zelí hlávkové červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 68,8mg |
Draslík | 406,7mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Celer řapíkatý, Med včelí, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Boršč s borůvkami postup přípravy receptu:
1 | Zelí nasekáme, dáme do hrnce, přidáme očištěnou, na struhadle nastrouhanou mrkev, stejně zpracovaný celer, vše osolíme, zalijeme vodou, přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 30 minut, do změknutí zeleniny. Mezi tím borůvky vložíme do kastrůlku, zalijeme malým množstvím (0,5 l) vody a vaříme tak dlouho, se rozvaří. Potom je propasírujeme přes síto a přidáme do hrnce, kde se vaří zelenina, přilijeme smetanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chuti ještě dosolíme, dopepříme, doladíme podle potřeby medem, přivedeme k varu. |
2 | Uvařený boršč stáhneme z ohně, necháme pod poklicí 5 minut a následně porcujeme na talíře, podáváme. |
Poznámka
Boršč podáváme teplý s čerstvým chlebem. Můžeme ho ještě dochutit citronovou šťávou.