Šunkové rizoto z divoké rýže - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šunkové rizoto z divoké rýže
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 45086 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
250 g | Anglická slanina |
2 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
80 g | Hrášek mražený |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 ks | Paprika červená |
1,5 dl | Rýže indiánská |
2,5 dl | Rýže předvařená (parboiled) |
1 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Sůl bylinková |
450 g | Šunka uzená |
8 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 48,5mg |
Draslík | 499,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Olej slunečnicový, Paprika červená, Rýže předvařená (parboiled), Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Máslo čerstvé, Rýže indiánská, Sůl bylinková, Šunka uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šunkové rizoto z divoké rýže postup přípravy receptu:
1 | Červenou masitou papriku a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme je, vyčistíme od zrníček. Polovinu červené papriky pokrájíme na tenké proužky, polovinu na malé kostičky. Chilli papričku posekáme nadrobno. Anglickou slaninu a šunku nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek s cibulí pokrájíme nadrobno. |
2 | Rýži velmi důkladně promyjeme a necháme v sítu okapat. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme rýži, osmahneme a chvíli, asi 1 minutu, restujeme. Přilijeme vodu, vmícháme bylinkovou sůl a rýži dusíme pod pokličkou. Zhruba po 13 minutách rýži odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít. |
3 | V pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme k ní šunku, papriku pokrájenou na kostičky, chilli papričku a smažíme dozlatova. |
4 | Do hotové rýže zamícháme usmaženou slaninu se šunkou, mražený zelený hrášek, který jsme si propláchli v sítu pod tekoucí vodou. |
5 | Rizoto dochutíme solí, porce ozdobíme kroužky červené papriky a servírujeme. |