Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 45135 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
225 g | Brambory |
185 g | Brokolice |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
8 ks | Klasy kukuřičné mražené |
400 ml | Kokosové mléko |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 kávová lžička | Olej rostlinný |
1 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
115 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
300 ml | Vývar zeleninový |
Pikantní pasta | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
3 ks | Chilli paprička zelená |
1 ks | Citronová tráva |
1 ks | Galgan |
0,5 kávová lžička | Kmín římský |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
1 ks | Limetka |
2 ks | Šalotka |
Rýže | |
1 ks | Citronová tráva |
6 ks | Kardamom |
225 g | Rýže jasmínová |
475 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 148g |
---|---|
Cholesterol | 1,4mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 55g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 121,0mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Kokosové mléko, Koriandr čerstvý, Olej rostlinný, Paprika červená, Špenát listový čerstvý, Sůl, Česnek, Chilli paprička, Citronová tráva, Kmín římský, Koriandr čerstvý, Koriandr mletý, Limetka, Šalotka, Citronová tráva, Kardamom, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Klasy kukuřičné mražené, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový, Chilli paprička zelená, Galgan, Rýže jasmínová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme pikantní pastu. Chilli papričky zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, lodyhu citronové trávy nasekáme, česnek a šalotku pokrájíme, galgán nakrájíme na jemno, z limetky nastrouháme kůru, koriandrovou nať také pokrájíme. Vše vložíme do mixéru i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme na hrubší pastu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a pastu na něm za stálého míchání cca 2-3 minuty opražíme. Když se uvolní aroma, přilijeme kokosové mléko a vývar a přivedeme k varu. Vložíme rozkrojené brambory a na mírném ohni zvolna vaříme cca 15 minut doměkka. |
2 | Mezitím vsypeme jasmínovou rýži do hrnce, přidáme kousky citronové trávy a rozmačkaný kardamom. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut. Všechna voda se musí vstřebat. Hotovou rýži osolíme a zakrytou necháme cca 10 minut odstát. |
3 | K bramborám přidáme kukuřičné klásky, osolíme a opepříme dle chuti a povaříme cca 2 minuty. Poté vmícháme cukr, růžičky brokolice, podélně rozkrojenou papriku a vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nahrubo nasekaný špenát, polovinu pokrájené koriandrové natě a necháme vařit ještě 2 minuty. Omáčku rozdělíme do předehřátých servírovacích misek a dozdobíme zbytkem koriandru. |
4 | Z rýže vyjmeme citronovou trávu a tobolky kardamomu. Zrníčka načechráme vidličkou. Sněs podáváme s připravenou rýží. |
Poznámka
použijeme cca 1 cm velký kousek galgánu, nebo lžičku sušeného