Zeleninová studená polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová studená polévka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 45158 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
500 g | Červená řepa sterilovaná |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
50 g | Kopr čerstvý |
1 l | Mléko kefírové |
200 g | Okurka salátová |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel - nať |
200 g | Ředkvička |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Švestky |
6 ks | Vejce slepičí |
2,3 l | Voda pitná |
0,5 l | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 288,7mg |
Draslík | 696,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa sterilovaná, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Okurka salátová, Ředkvička, Sůl, Švestky, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko kefírové, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová studená polévka postup přípravy receptu:
1 | Sušené a vypeckované švestky nakrájíme na kousky a na 30 minut namočíme do studené vody. |
2 | Vejce v kastrůlku s 2 l vody vaříme 10 minut natvrdo, potom je scedíme, vychladíme pod studenou tekoucí vodou, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, rozdělíme podle porcí do hrníčků a zalijeme studenou vodou. |
3 | Petrželovou nať a kopr nasekáme, dáme do hrnce, přidáme připravené švestky a vše uvaříme na silný vývar. Necháme ho vychladnout. Kyselé mléko spolu se smetanou vidličkou rozšleháme a vylijeme do vychlazeného vývaru z petržele a kopru. Dobře smícháme a přimícháme na nudličky nakrájenou červenou řepu, ředkvičku, salátovou okurku, znovu zamícháme, podle vlastní chuti osolíme, opepříme a osladíme cukrem. |
4 | Hotovou polévku vložíme do lednice vychladit, potom porcujeme na talíře a ke každé porci přidáme připravený hrníček s vařenými vajíčky. |
Poznámka
Polévku podáváme studenou, hlavně v letním období.