Grilované jehněčí maso s mátovým máslem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilované jehněčí maso s mátovým máslem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 45191 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
800 g | Jehněčí kýta |
1 špetka | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Máta |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Šafrán |
4 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 146,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 5,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Jehněčí kýta, Kmín drcený, Máta, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Šafrán, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Grilované jehněčí maso s mátovým máslem postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nezměknou. |
2 | V misce smícháme máslo, jemně nasekanou mátu, kmín a trochu pepře, směs dáme do lednice vychladit. |
3 | Gril předehřejeme na vysokou teplotu. Plátky jehněčího masa okořeníme a grilujeme z každé strany přibližně 5 minut, dokud nejsou dostatečně propečené. Opečené maso zakryjeme alobalem a necháme odpočinout. |
4 | V průběhu grilování dáme do malého kastrůlku smetanu s trochou šafránu a zvolna prohřejeme. Slijeme uvařené brambory, rozmačkáme je a přidáme k nim smetanu se šafránem, podle chuti případně osolíme a opepříme. |
5 | Z lednice vyndáme vychladlé a ztuhlé mátové máslo, rozdělíme ho na jednotlivé porce masa a necháme na grilu prohřát, dokud se nerozpustí. |
6 | Grilované maso podáváme s bramborovou kaší, můžeme přidat snítku máty nebo plátek citronu. |