Telecí s houbami a oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí s houbami a oříšky
Telecí s houbami a oříšky
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 45232 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
4 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
250 g | Hlíva ústřičná |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mozzarella |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
5 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Povidla švestková |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
850 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
3 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Telecí kýta |
2,5 dl | Víno bílé |
2 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 138,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,7mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cukr krupice, Olej sezamový, Oříšky piniové, Pepř bílý, Rajčata loupaná (konzervovaná), Šalotka, Sůl, Telecí kýta, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Máslo čerstvé, Mozzarella, Petržel - nať, Povidla švestková, Protlak rajčatový, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí s houbami a oříšky postup přípravy receptu:
1 | Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. |
2 | Česnek se šalotkou očistíme a nadrobno pokrájíme. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé spodní části odkrojíme, houby nakrájíme na nudličky. Čerstvou bazalku a petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, Mozzarellu krájíme na kostky. |
3 | V teflonové pánvi osmažíme nasucho piniové oříšky do zlatova. V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, na něm orestujeme maso z každé strany do zlatova. Restujeme přibližně 2 minuty. Maso osolíme, opepříme, přidáme k němu šalotku s česnekem, hlívu a za stálého míchání vše restujeme ještě další 1 - 2 minuty. Přidáme 3 lžíce oříšků, směs zalijeme bílým vínem, přilijeme worcester, konzervovaná rajčata, rajčatový protlak a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, vložíme lžíci švestkových povidel a bazalku, znovu promícháme, pod pokličkou při nižší teplotě dusíme doměkka (asi hodinu). Během dušení občas promícháme. |
4 | Když je maso měkké, vmícháme sýr s petrželkou, ozdobíme oříšky a hned servírujeme. |
Poznámka
Podáváme teplé.