Pečená krůta s rýžovou nádivkou a omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená krůta s rýžovou nádivkou a omáčkou
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 45234 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kávová lžička | Bylinky čerstvé - svazek |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička | Koření Italia |
4 kg | Krůta |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 ml | Olej olivový extra panenský |
375 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 506,3mg |
---|---|
Cholesterol | 240,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 38,2mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Hořčice Dijonská, Koření Italia, Krůta, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená krůta s rýžovou nádivkou a omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Z krůty odstraníme vnitřnosti a břišní dutinu dosucha vytřeme. |
2 | Smícháme olivový olej s citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, zahradními a italskými bylinkami. |
3 | Připravenou krůtu plníme rýžovou nádivkou s pancettou a rozinkami a připravíme na pečení, tzn. křídla složíme pod trup a nohy svážeme kuchyňskou nití. |
4 | Krůtu vložíme na rošt velkého pekáče, natřeme olivovou směsí a v rozehřáté troubě na 180 °C pečeme 2 až 2,5 hodiny za občasného polévání vypečenou šťávou. Krůta je upečená, má-li kůže zlatavou barvu a maso je měkké. Pokud na povrchu rychle hnědne, překryjeme ji alobalem. |
5 | Hotovou krůtu vytáhneme z trouby a položíme na velkou mísu, šťávu necháme v pekáči, překryjeme fólií a 15 minut necháme přikryté. |
6 | Omáčku připravíme ohřátím 2 lžic vypečené šťávy s výpečky, do které přidáme mouku a restujeme do hněda za neustálého míchání, po lžičkách přidáváme drůbeží vývar a umícháme do hladké husté omáčky. |
Poznámka
Podáváme s opečenou zeleninou a omáčkou. Pancetta je italská slanina z nasoleného a okořeněného vepřového boku. Rýžová nádivka viz samostatný recept