Dýně zapečená s Čedarem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýně zapečená s Čedarem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 45254 |
Ingredience
1 dl | Citronová šťáva |
750 g | Dýně |
1 hrst | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Solamyl - bramborový škrob |
1 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Čedar |
1 l | Voda pitná |
1 dl | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 35,0mg |
Draslík | 507,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,7mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Dýně, Pažitka, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Solamyl - bramborový škrob, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýně zapečená s Čedarem postup přípravy receptu:
1 | Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme v páře 5 - 10 minut, dokud kousky nezměknou, (musí však zůstat stále pevné). |
2 | V menším nízkém hrnci přivedeme k varu drůběží vývar, do něj přidáme škrob, smíchaný do hladka s citronovou šťávou. Vaříme za stálého míchání 1 - 2 minuty, dokud omáčka nezačne houstnout. Pak přidáme polovinu nastrouhaného sýra a vaříme další 2 minuty, dokud se sýr zcela nerozpustí. Přimícháme jemně nasekanou pažitku a petrželku, podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme. |
3 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Uvařené kousky dýně vložíme do žáruvzdorné misky, zalijeme omáčkou a posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Zapékáme v troubě 5 - 10 minut, dokud směs nezíská zlatavou barvu. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Místo drůbežího vývaru můžeme použít i vývar zeleninový.