Chléb celozrnný - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb celozrnný
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 45369 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
40 g | Droždí |
250 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka žitná celozrnná |
20 g | Olej olivový |
10 g | Sůl |
180 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 175,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 1,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb celozrnný postup přípravy receptu:
1 | Do hrnku nalijeme trochu vlažné vody, přisypeme rozdrobené droždí, špetku mouky a necháme v teple vzejít kvásek. |
2 | Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, promícháme, přilijeme kvásek, zbytek vlažné vody, olej a vypracujeme hladké chlebové těsto. Necháme v teple vykynout. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme bochník a necháme ještě 1 hodinu kynout. |
3 | Plech vysteleme papírem na pečení, na něj položíme bochník chleba, vložíme do silně vyhřáté trouby a necháme pár minut péct. Nyní teplotu snížíme na 180°C, povrch chleba potřeme vodou a dopečeme. |