Nákyp se sleděm, zelím a brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp se sleděm, zelím a brambory
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 45411 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko plnotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
40 ml | Olej rostlinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
40 g | Sádlo vepřové škvařené |
180 g | Sleď čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
70 g | Sýr Eidam cihla 30% |
5 ks | Vejce slepičí |
200 g | Veka |
700 ml | Voda pitná |
60 g | Zakysaná smetana |
500 g | Zelí hlávkové bílé |
Na formu | |
---|---|
40 g | Máslo čerstvé |
30 g | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 231,1mg |
Draslík | 530,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 325,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,5mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Sleď čerstvý, Sýr Eidam cihla 30%, Veka, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp se sleděm, zelím a brambory postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a umeleme. Zelí zbavíme zvadlých a poškozených listů, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na sádle udusíme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Veku nakrájíme na kostičky a v míse přelijeme mlékem. Sledě vykostíme a nakrájíme na kostky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme prosátou strouhankou. Sýr nastrouháme. |
2 | K namočené vece přidáme žloutky, umleté brambory, prochladlé dušené zelí, osmaženou cibuli, zakysanou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a kousky sledě. Do směsi lehce vmícháme pevný sníh z bílků. |
3 | Směsí vyplníme připravenou zapékací mísu, pokapeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme alespoň 35 minut. Před koncem pečení nákyp posypeme sýrem a dopečeme. Podáváme v míse, ve které jsme nákyp pekli. |