Zapečené kari se zeleninou a tofu po thajsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené kari se zeleninou a tofu po thajsku
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 45432 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
225 g | Brokolice |
1 kávová lžička | Chilli omáčka |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cibulka jarní |
175 g | Fazolové lusky zelené |
400 ml | Kokosové mléko |
225 g | Květák |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 polévková lžíce | Olej sezamový |
3 polévková lžíce | Omáčka sójová |
1 ks | Paprika červená |
115 g | Shiitake houby |
175 g | Sýr sójový - Tofu |
150 ml | Voda pitná |
1 ks | Zázvor celý |
Kari pasta | |
---|---|
2 ks | Chilli paprička |
1 ks | Citronová tráva |
1 ks | Galgan |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 kávová lžička | Koriandr mletý |
2 ks | Limetka kafrová |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 0,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 123,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli omáčka, Cibule, Cibulka jarní, Fazolové lusky zelené, Kokosové mléko, Květák, Olej rostlinný, Olej sezamový, Paprika červená, Shiitake houby, Voda pitná, Zázvor celý, Chilli paprička, Citronová tráva, Koriandr čerstvý, Koriandr mletý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Omáčka sójová, Sýr sójový - Tofu, Galgan, Limetka kafrová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené kari se zeleninou a tofu po thajsku postup přípravy receptu:
1 | Tofu opláchneme vodou, necháme okapat a nakrájíme na cca 2-3 cm velké kostky. V jedné vrstvě jej nasypeme do ohnivzdorné mísy. |
2 | V misce smícháme sójovou omáčku se sezamovým olejem, chilli omáčkou a nastrouhaným zázvorem. Touto směsí tofu přelijeme a zlehka promícháme. Zakryté fólií necháme marinovat min. 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. Mezitím občas promícháme a přilijeme olej. |
3 | Mezitím připravíme kari pastu. Do mixéru vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, nasekanou citronovou trávu, nastrouhaný galgán, limetkové listy, mletý i čerstvý koriandr a krátce promixujeme. Přilijeme vodu a vypracujeme hrubší pastu. |
4 | Květák a brokolici rozdělíme na růžičky, košťály nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme olej a na mírném ohni osmahneme cca 8 minut dozlatova pokrájenou cibuli. Vmícháme kari pastu a kokosové mléko, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku, zelené fazolky, připravenou brokolici a květák. Směs přemístíme do kameninového kastrolu, zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. |
5 | Tofu s marinádou promícháme a misku vložíme na mřížku v horní části trouby. Obojí pečeme cca 30 minut, poté vyjmeme a do kari směsi vmícháme na poloviny rozkrojené houby a tofu i s marinádou. Nádobu vrátíme zpět do trouby a při teplotě 180 °C dopečeme ještě cca 15 minut. |
6 | Hotovou směs rozdělíme do misek, dozdobíme nadrobno nasekanou jarní cibulkou a ihned podáváme. |
Poznámka
Podáváme s jasmínovou rýží nebo nudlemi. Čas přípravy je bez doby marinování tofu. Použijeme cca 2-3 cm velký kousek zázvoru a 2-3 cm velký kousek galgánu.