Smažené zeleninové tempury se sladkou chilli omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smažené zeleninové tempury se sladkou chilli omáčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 45444 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Lilek |
200 ml | Olej rostlinný |
2 ks | Paprika červená |
Těstíčko | |
---|---|
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Omáčka | |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
0,5 ks | Limetka |
0,5 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Ocet rýžový |
2,5 polévková lžíce | Omáčka rybí |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 185,1mg |
Draslík | 412,1mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,2mg |
Vitamín E | 6,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Lilek, Olej rostlinný, Paprika červená, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Česnek, Chilli paprička, Cukr krupice, Limetka, Omáčka rybí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Ocet rýžový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smažené zeleninové tempury se sladkou chilli omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Lilky nakrájíme na nudličky, papriky překrojíme napůl, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké plátky. |
2 | Na omáčku vložíme do mísy rozdrcený česnek, nastrouhanou mrkev, nasekanou chilli papričku bez semínek, přidáme vodu, cukr, šťávu vymačkanou z limety, rýžový ocet, rybí omáčku a důkladně promícháme. Zakryjeme fólií a odložíme. |
3 | Připravíme tempurové těstíčko. Dvě lžíce mouky odložíme na později. Žloutky v míse rozšleháme s ledovou vodou. Přisypeme zbylou mouku, sůl a zlehka promícháme. Pokud máme těsto příliš husté, můžeme zředit vodou. |
4 | Ve woku nebo fritovacím hrnci rozpálíme olej na tepotu 190 °C. Připravenou zeleninu postupně po hrstech posypeme trochou mouky, namočíme do těstíčka a vhodíme do oleje. Smažíme 3-4 minuty dokřupava. Pomocí děrované naběračky vyjmeme, osušíme na papírové utěrce a uchováme teplou. |
5 | Jakmile máme hotovou všechnu zeleninu, ihned podáváme s namáčecí omáčkou. |
Poznámka
V tempurovém těstíčku můžeme smažit i kousky ryb nebo celé mořské plody.