Telecí řízky s citrónovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí řízky s citrónovou omáčkou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 45465 |
Ingredience
2 ks | Bazalka |
600 g | Brambory |
2 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
5 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rozmarýn čerstvý |
1 hrst | Rukola |
2 polévková lžíce | Solamyl - bramborový škrob |
5 špetka | Sůl |
1 špetka | Sůl hrubozrnná |
480 g | Telecí kýta |
50 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 95,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 571,2mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 59,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Brambory, Citrony, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Telecí kýta, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Rukola, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sůl hrubozrnná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí řízky s citrónovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Brambory důkladně omyjeme. Rozmarýn, bazalku a rukolu opláchneme a dosucha otřepeme. Jehličky rozmarýnu a lístky bazalky otrháme od stonků. |
2 | Brambory rozpůlíme a řeznou plochou je položíme na plech směrem nahoru. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme jehličkami rozmarýnu. Plech dáme do předehřáté trouby a brambory pečeme asi 35-40 minut dozlatova. |
3 | Řízky krátce opláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Pak je napříč rozpůlíme a lehce naklepeme mezi dvěma listy průhledné potravinářské fólie. Osolíme, opepříme a posypeme kukuřičným škrobem. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Ve velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a postupně v něm opékáme řízky vždy 1-2 minuty po každé straně. Vyndáme z pánve a zakryté dáme na teplé místo. Výpek v pánvi zalijeme vínem, vmícháme máslo a citrónovou šťávu a omáčku dochutíme solí a pepřem. |
4 | Zbylý citrón omyjeme horkou vodou, osušíme a nakrájíme na dílky. Na talíře upravíme telecí řízky, brambory, lístky bazalky a rukolu, přelijeme omáčkou, řízky posypeme hrubozrnnou solí a podáváme obložené dílky citrónu. |
Poznámka
Přepuštěné máslo = Bylinkové máslo neboli Máslo Ghee