Artyčoky se studenou smetanovou pórkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky se studenou smetanovou pórkovou omáčkou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 45528 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
4 ks | Artyčoky |
2 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
250 g | Pórek |
2,5 kávová lžička | Sůl |
4 l | Voda pitná |
325 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 117g |
---|---|
Cholesterol | 42,3mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 110g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 126,0mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Česnek, Ocet vinný, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky se studenou smetanovou pórkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Z velkých artyčoků odkrojíme stopky tak, abychom je mohli postavit, vložíme je do velkého hrnce s vařící osolenou vodou, vaříme zvolna přibližně 40 minut částečně zakryté pokličkou, než změknou. Zda jsou artyčoky hotové, zjistíme zatáhnutím za jeden list, měl by se snadno odlomit. Uvařené artyčoky vyjmeme drátěnou sběračkou, nechme okapat a půl hodiny vychladnout. |
2 | Z každého artyčoku vytrhneme středový listový trs, okrajové listy ponecháme, vydlabeme nepoživatelnou středovou dužinu. |
3 | Pórky na jemno posekáme, oloupaný česnek utřeme se solí. V misce smícháme zakysanou smetanu s pórkem, česnekovou pastou a bílým vinným octem, směs vidličkou dobře vyšleháme. |
4 | Do vydlabané dutiny každého artyčoku nalijeme několik lžic omáčky a podáváme na mělkém středním talíři. Konzumujeme tak, že do omáčky namáčme odtržený okrajový list artyčoku. |
Poznámka
Podáváme studené.