Recept

Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 45573
Kategorie: Studené předkrmy

Ingredience

2 ks Artyčoky
5 polévková lžíce Bazalka
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Muškátový oříšek
3 polévková lžíce Olej olivový
350 g Olivy černé
50 g Paprika mletá sladká
1 polévková lžíce Pažitka
1 kávová lžička Pepř černý mletý
50 g Rajčata sušená sterilovaná
3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
450 g Špenát listový čerstvý
2 polévková lžíce Strouhanka
2 kávová lžička Sůl
50 g Sýr Parmezán
180 g Sýr smetanový tavený 45%
1 kávová lžička Tymián čerstvý
2 ks Vejce slepičí
2 polévková lžíce Zakysaná smetana

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 385 kcal
Kilojoule 1 612kJ
11% Sacharidy 38 g
32% Tuky 24 g
51% Sodík 1 g
32% Bílkoviny 18 g

Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami postup přípravy receptu:

1

Několikrát dobře propláchnutý listový špenát doměkka podusíme, hodně vymačkáme a najemno posekáme. Nastrouháme muškátový oříšek, nadrobno posekáme pažitku a tymián, nastrouháme parmezán. Rozklepneme vejce, žloutky oddělíme od bílků.

2

V míse důkladně promícháme špenát s tymiánem, pažitkou, šlehačkou, změklým máslem, žloutky a parmezánem, směs osolíme a okořeníme muškátem a pepřem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do špenátové směsi, kterou potom rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pečícího plechu a povrch pevně uhladíme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a při této teplotě pečeme 12-15 minut.

3

Na vál rozložíme čistou utěrku, na kterou uložíme upečenou špenátovou placku a necháme ji vychladnout. Pára uvnitř přitom těsto udržuje jemné a formovatelné, takže se později při rolování nebude lámat.

4

Uvaříme artyčoky, zbavíme je nepoživatelných částí, orestujeme a nakrájíme na plátky.

5

50 g černých vypeckovaných oliv, sušená rajčata, sušené papriky a 2 lžíce lístků bazalky nadrobno posekáme a dáme do mísy. Přidáme smetanový sýr, kysanou smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme.

6

Z vychladlého špenátového plátu odkrojíme přebytečné okraje a potřeme jej připravenou náplní. Povrch poklademe plátky artyčoků, opatrně srolujeme roládu, zabalíme ji do utěrky a dáme do ledničky na 6 hodin chladit.

7

Potom připravíme olivové pesto: v mixeru rozmixujeme 300 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce bazalky, 2 lžíce jemné strouhanky a 3 lžíce olivového oleje.

8

Před podáváním roládu vyndáme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu a pak nakrájíme na plátky silné asi 2 cm.

9

Servírujeme s olivovým pestem.

Poznámka

V čase určeném pro přípravu není uvedená doba potřebná odležení rolády v ledničce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept