Slaný koláč s houbami a brusinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný koláč s houbami a brusinkami
Slaný koláč s houbami a brusinkami
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 45576 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Brusinky |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1,5 ks | Citrony |
125 g | Hlíva ústřičná |
125 g | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Mléko sójové |
200 g | Mouka polohrubá |
20 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
3 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
1,5 kávová lžička | Sůl |
280 g | Sýr sójový - Tofu |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
5 polévková lžíce | Víno bílé |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 168,5mg |
Draslík | 364,9mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 48,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citrony, Olej sezamový, Pažitka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brusinky, Hlíva ústřičná, Máslo čerstvé, Mléko sójové, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Pórek, Sýr sójový - Tofu mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný koláč s houbami a brusinkami postup přípravy receptu:
1 | Předem připravíme těsto: |
2 | Do zadělávací mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme 110 g změklého másla nakrájeného na malé kousky, spojíme s moukou a ve směsi vytvoříme důlek. Rozklepneme 1 vejce, oddělíme žloutek od bílku, který odložíme na jiné použití a žloutek vyšleháme s dvěma lžícemi vody a se šťávou z jednoho citronu. Ušlehanou směs vlijeme do důlku v mouce a uhněteme těsto. Je-li příliš suché, přidáme trochu vody. |
3 | Hotové těsto zabalíme do plastového obalu a necháme uležet v chladničce na 1-3 dny. Před přípravou koláče těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy vymaštěné 15 g másla a vysypané hrubou moukou a před pečením necháme ještě na chvíli chladit. |
4 | Na těsto v koláčové formě položíme pečící papír, který zatížíme kovovou poklicí nebo fazolovými zrny, aby se těsto při pečení nezvedalo. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a necháme péci. Po čtvrthodině pečící papír s pokličkou odstraníme a koláč dopékáme dalších 5-10 minut, až zezlátne. Formu pak vyjmeme z trouby, odložíme stranou a teplotu snížíme na 190 °C. |
5 | Pórek posekáme na malé kousky, velké žampiony s plochými klobouky a hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké plátky a připravíme čerstvé nebo rozmrazené brusinky. V misce vidličkou našleháme 2 vejce, usekáme 3 lžíce pažitky, z půlky citronu vymačkáme šťávu a kůru nastrouháme. |
6 | Ve wok pánvi nebo těžké velké pánvi rozpálíme sezamový olej a v něm za stálého míchání 2-3 minuty smažíme pórek, až začne hnědnout. Přidáme houby, stále mícháme a smažíme dále 3 minuty, až houby změknou. Směs zalijeme vínem, přidáme špetku soli a dusíme zvolna 6-8 minut. Když se houby začnou smršťovat, přidáme polovinu brusinek a vše spolu vaříme 1-2 minuty, až brusinky začnou praskat a většina tekutiny je vyvařená. |
7 | Rozmixujeme sýr tofu, mléko a vejce na jemné pyré, přidáme citronovou kůru i šťávu, pažitku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme. |
8 | Houbovou směsí pokryjeme předpečený koláč, přelijeme připraveným pyré, posypeme zbývajícími brusinkami a dáme péci. Pečeme asi 35 minut, až povrch koláče zezlátne. |
Poznámka
V čase určeném pro přípravu není uvedená doba potřebná k odležení těsta.