Francouzský sýrový dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský sýrový dezert
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 45599 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Paprika červená |
2 ks | Paprika žlutá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
12 ks | Šalotka |
375 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Sýr kozí |
150 g | Sýr smetanový 65% |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
2 kávová lžička | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 89,6mg |
Draslík | 865,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Paprika červená, Paprika žlutá, Šalotka, Sůl, Sýr kozí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Sýr smetanový 65% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský sýrový dezert postup přípravy receptu:
1 | Papriky zbavíme semen, nakrájíme na velké plátky a grilujeme, až slupka ztmavne a nafoukne se. Dáme je na půl hodiny zapařit do plastového sáčku, odstraníme slupky a odložíme stranou. |
2 | Oloupeme a pokrájíme šalotky, posekáme čtyři lžíce petrželové nati a jednu lžíci bazalkových listů. Jeden velký, nebo dva menší pórky podélně pokrájíme, rozebereme a opláchneme pod tekoucí vodou. Několik částí pórku poté vaříme přibližně tři minuty, povařené vyjmeme z hrnce a pod tekoucí vodou opláchneme. Zbývající pórkové proužky odložíme na ozdobení. Paštikovou formu vyložíme igelitovou fólií. Stěny a dno formy vyložíme povařeným pórkem tak, aby konce proužků z formy přesahovaly. |
3 | Na másle, rozehřátém na pánvi do zlatova, osmahneme nakrájenou šalotku. Obsah pánve stěrkou přemístíme do mísy, přidáme smetanový sýr, měkký kozí sýr, petrželku, bazalku, sůl s pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme. V porcelánové misce rozpustíme ve lžíci studené vody dvě lžičky želatiny, kterou necháme minutu bobtnat. Potom ji vložíme do mikrovlnné trouby, na střední výkon zahříváme dvacet minut a až začne vřít, vyndáme ji a nakonec důkladně vidličkou promícháme. Rozpuštěnou želatinu potom přidáme do sýrové směsi, přilijeme smetanu, dobře promícháme. |
4 | Třetinu sýrové směsi nalijeme do paštikové formy, pokryjeme polovinou červené a žluté papriky, tu zalijeme druhou třetinou sýrové směsi, kterou poklademe zbytkem paprik. Přes třetí nalitou vrstvu ohneme přesahující proužky pórku tak, aby sýrovou směs obalil. Formu v chladnu necháme přes noc uležet. |
5 | Zbývající pórek pokrájíme na tenké plátky, v horkém oleji do zlatova osmažíme, vysušíme na ubrousku a uložíme v neprodyšném obalu. |
6 | Nakonec si připravíme zálivku vinaigrette: smícháme bílý vinný ocet se třemi lžícemi olivového oleje, francouzskou hořčicí, cukrem a špetkou soli. Přidáme pokrájené velké rajče a střední okurku (obojí zbavené semen), nasekané olivy, vše promícháme. |
7 | Ztuhlý dezert vyklopíme z formy, odstraníme folii, nakrájíme na silnější plátky. |
8 | Porce servírujeme na středním mělkém talíři přelité zálivkou vinaigrette a posypané osmaženým pórkem. |
Poznámka
Servírujeme studené. V čase, který je určen pro přípravu, není započtena doba, potřebná k odležení dezertu.