Špízy z vepřového masa, manga a plísňovým sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špízy z vepřového masa, manga a plísňovým sýrem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 45735 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
2 kávová lžička | Hořčice kremžská |
1 ks | Limetka |
1 ks | Mango |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Med včelí |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
2 ks | Tymián čerstvý |
300 g | Vepřové kotlety |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 85,9mg |
Draslík | 622,1mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Limetka, Mango, Med včelí, Olej rostlinný, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice kremžská, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Vepřové kotlety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špízy z vepřového masa, manga a plísňovým sýrem postup přípravy receptu:
1 | Maso zbavíme šlach i větších kousků tuku, krátce opláchneme studenou vodou a osušíme. Tymián opláchneme, dosucha otřepeme, lístky otrháme od stonků, smícháme s hořčicí. Maso osolíme, opepříme a tence potřeme hořčičnou směsí. V pánvi rozehřejeme máslo a olej. Maso opékáme při střední teplotě 15 - 18 minut (podle velikosti masa). Po vyjmutí z pánve ho zabalíme do alobalu a necháme vychladnout. |
2 | Mezitím oloupeme mango, dužinu oddělíme od pecky a nakrájíme na asi 2 cm velké kostky. Chilli papričku omyjeme, odkrojíme stopku, i se semínky jemně nasekáme. |
3 | Z limetky vymačkanou šťávu smícháme s chilli, medem a vmícháme kostičky manga. Sýr nakrájíme na asi 1,5 cm velké kostky, aby se po napíchnutí na špíz nerozpadávaly, maso nakrájíme na přibližně dvoucentimetrové kostky. |
4 | Na ocelový nebo dřevěný špíz napíchneme vždy kousek masa, kostičku manga a kostku sýra. Po upečení skládáme na podnos nebo mísu. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Dobrou alternativou může být místo manga i ananas. Vepřové maso můžeme nahradit například králičím. Avšak králičí maso opékáme raději jen 5 minut. Po zchladnutí je nakrájíme na přibližně centimetr silné kousky a ty ještě nakonec rozpůlíme.