Masový pivní koláč s čepicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Masový pivní koláč s čepicí
Masový pivní koláč s čepicí
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 45791 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
0,5 kávová lžička | Hořčičné semínko |
4 plátek | Hovězí roštěnka vys. peč. |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
5 dl | Pivo Guinness |
0,5 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
4 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Smažené houby | |
---|---|
150 g | Hlíva ústřičná |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Žampiony čerstvé |
Těsto | |
100 g | Hera |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Čedar |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
50 g | Vepřové škvarky |
14 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 20,2mg |
Draslík | 819,6mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 8,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr třtinový, Hořčičné semínko, Olej slunečnicový, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Žampiony čerstvé, Sůl, Sýr Čedar, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka vys. peč., Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pivo Guinness, Worcester (worcesterská omáčka), Hlíva ústřičná, Hera, Mouka pšeničná hladká T 650, Vepřové škvarky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Masový pivní koláč s čepicí postup přípravy receptu:
1 | Hovězí roštěnku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Do misky si nasypeme 3 lžíce hladké mouky, přidáme k ní hořčičné semínko, sůl, pepř černý a pepř 4 barev. Směs promícháme a kostky masa ve směsi obalíme. |
2 | Očištěnou šalotku pokrájíme na tenké plátky, oloupaný česnek posekáme nadrobno. Žampiony a hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Petrželovou nať a tymián omyjeme a drobně pokrájíme. |
3 | V pánvi si na rozpáleném oleji (4 lžíce) restujeme po částech maso dozlatova. Restujeme ho z každé strany asi 1-2 minuty. Orestované maso přendáme do zapékací mísy. Do pánve přidáme 1 lžíci másla a šalotku s česnekem osmažíme dozlatova. Poté k cibuli přilijeme 5 dl piva, přidáme worcester, sušený rozmarýn, třtinový cukr, vše promícháme a směsí přelijeme maso. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180°C 90 minut. |
4 | Mezitím si na 2 lžících oleje podusíme houby. Promícháme je s 0,5 lžičkou bílého pepře a 0,5 lžičkou soli a přimícháme k masu. |
5 | Připravíme si těsto: Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme do ní nastrouhaný sýr, Heru, malé vepřové škvarky, sušený tymián, sůl a 10-14 lžic vody. Těsto vypracujeme a na pomoučeném vále těsto rozválíme na placku o 2-3 cm větší, než je zapékací mísa. |
6 | Po hodině pečení z mísy odložíme poklici a maso zakryjeme těstem. Okraje těsta navlhčíme a těsně přitiskneme k okrajům mísy. Uprostřed těsta uděláme nožem 2-3 zářezy. Pečeme 30-40 minut dozlatova. |
7 | Upečené maso s čepicí rozdělíme na porce a podáváme horké. |