Nákyp s chřestem a mušlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp s chřestem a mušlemi
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 45800 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 dl | Bujón houbový |
400 g | Chřest bílý |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Kari koření |
1 polévková lžíce | Kerblík |
3,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
500 g | Mušle slávky |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
130 g | Sýr Čedar |
60 g | Veka |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 131,4mg |
Draslík | 745,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,3mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Cibule, Kari koření, Kerblík, Mušle slávky, Pepř bílý, Sýr Čedar, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón houbový, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp s chřestem a mušlemi postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu 2 l vody. Mušle necháme rozmrazit v chladničce, dobře je promyjeme a vložíme do vroucí vody. Snížíme teplotu a vaříme je 5-7 minut při 60°C. Povařené mušle nakrájíme na plátky. |
2 | Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Chřest očistíme, omyjeme, odkrojíme spodní tvrdší části a pokrájíme ho na dílky asi 3-4 cm dlouhé. Bílou veku nakrájíme na kostky, dáme do misky a přelijeme je rozpuštěným máslem (2.5 lžíce). |
3 | V rendlíku si přivedeme k varu houbový bujón a přimícháme do něj 1.5 dl sladké smetany. Omyjeme kerblík a drobně ho nakrájíme. |
4 | V druhém rendlíku na rozpáleném másle (1 lžíce) si zpěníme cibuli. Opatrně přilijeme uvařený bujón se smetanou, přimícháme kari koření, pepř a 50 g nastrouhaného sýru. Přimícháme pokrájený chřest s mušlemi, kostky veky, vše dobře promícháme s kerblíkem. Směs dáme do zapékací mísy, povrch posypeme 80 g nastrouhaného sýru a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut dozlatova. |
5 | Nákyp servírujeme horký. |