Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 45863 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
6 ks | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
500 g | Jehněčí hřbet |
10 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
100 g | Olivy zelené |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
250 g | Rýže dlouhozrnná |
2 špetka | Sůl |
0,5 l | Voda pitná |
450 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 95,0mg |
Draslík | 635,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,6mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Citronová kůra, Jehněčí hřbet, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Olivy zelené, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže dlouhozrnná, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži postup přípravy receptu:
1 | Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, cibuli a česnek v něm osmahneme do zlatova. Ne však příliš dlouho, aby česnek nezhořkl. Přidáme rýži, uvařenou ve slané vodě, dobře promícháme. Rýžovou směs zalijeme horkým vývarem, zvýšíme teplotu a nepřikryté necháme asi 1 minutu probublávat. Vypneme hořák, pánev zakryjeme poklicí a rýži necháme na horké plotýnce asi 20 minut dojít. |
2 | Rajčata nařízneme křížem, přelijeme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme zbytků po stopkách i semínek. Dužinu nakrájíme na kostky, lehce osolíme, bazalku opláchneme, otřepeme, silnější konce stonků odstraníme, nasekáme a přidáme k rajčatům. |
3 | Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Vykoštěný jehněčí hřbet krátce opláchneme studenou vodou, osušíme. Olivy nasekáme, smícháme s ostrouhanou citrónovou kůrou, petrželkou, pepřem a zbylým olivovým olejem. Směs rozložíme na hřbet a dáme ho do vymaštěné ohnivzdorné mísy. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Hřbet vyjmeme z mísy, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat. Výpek zalijeme 50 ml vody, krátce povaříme, ještě horkou rýži smícháme s rajčatovo-bazalkovou směsí a rozděláme na talíře. Maso nakrájíme na silnější plátky a pokládáme na rýži. Pokapeme masovou šťávou a ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Jehněčí maso seženeme i v dobře zásobených supermarketech. Na tento recept si ho však můžeme nechat připravit také přímo u řezníka.