Recept

Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (38%)
ID receptu: 45863
Kategorie: Rýže

Ingredience

6 ks Bazalka
1 stroužek Česnek
1 ks Cibule
1 kávová lžička Citronová kůra
500 g Jehněčí hřbet
10 g Máslo čerstvé
4 polévková lžíce Olej olivový
100 g Olivy zelené
2 špetka Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
2 ks Rajčata
250 g Rýže dlouhozrnná
2 špetka Sůl
0,5 l Voda pitná
450 ml Vývar zeleninový

Nutriční hodnoty jedné porce

39% Kalorie 770 kcal
Kilojoule 3 222kJ
18% Sacharidy 65 g
59% Tuky 44 g
56% Sodík 1 g
53% Bílkoviny 30 g

Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži postup přípravy receptu:

1

Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, cibuli a česnek v něm osmahneme do zlatova. Ne však příliš dlouho, aby česnek nezhořkl. Přidáme rýži, uvařenou ve slané vodě, dobře promícháme. Rýžovou směs zalijeme horkým vývarem, zvýšíme teplotu a nepřikryté necháme asi 1 minutu probublávat. Vypneme hořák, pánev zakryjeme poklicí a rýži necháme na horké plotýnce asi 20 minut dojít.

2

Rajčata nařízneme křížem, přelijeme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme zbytků po stopkách i semínek. Dužinu nakrájíme na kostky, lehce osolíme, bazalku opláchneme, otřepeme, silnější konce stonků odstraníme, nasekáme a přidáme k rajčatům.

3

Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Vykoštěný jehněčí hřbet krátce opláchneme studenou vodou, osušíme. Olivy nasekáme, smícháme s ostrouhanou citrónovou kůrou, petrželkou, pepřem a zbylým olivovým olejem. Směs rozložíme na hřbet a dáme ho do vymaštěné ohnivzdorné mísy. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Hřbet vyjmeme z mísy, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat. Výpek zalijeme 50 ml vody, krátce povaříme, ještě horkou rýži smícháme s rajčatovo-bazalkovou směsí a rozděláme na talíře. Maso nakrájíme na silnější plátky a pokládáme na rýži. Pokapeme masovou šťávou a ihned podáváme.

Poznámka

Servírujeme teplé. Jehněčí maso seženeme i v dobře zásobených supermarketech. Na tento recept si ho však můžeme nechat připravit také přímo u řezníka.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept