Jehněčí kotlety na pastinákovém pyré s ovíněnými brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí kotlety na pastinákovém pyré s ovíněnými brambory
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 45928 |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
8 ks | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Hořčice |
2 ks | Hřebíček |
400 g | Jehněčí kotlety |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
4 ks | Pastinák |
1 polévková lžíce | Pažitka |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Skořice mletá |
125 g | Smetana sladká 12% |
6 špetka | Sůl |
0,8 l | Víno červené |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 69,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 144,1mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Hřebíček, Jehněčí kotlety, Muškátový oříšek, Pažitka, Skořice mletá, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pastinák, Pepř černý mletý, Smetana sladká 12% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí kotlety na pastinákovém pyré s ovíněnými brambory postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a za stálého míchání v něm opečeme brambory. Přidáme česnek, krátce opečeme a zalijeme červeným vínem. Přidáme bobkový list, hřebíčky, skořici, špetku soli a pepře a zakryté necháme při mírné teplotě 15 - 20 minut vařit. Vyndáme bobkový list a hřebíčky a dochutíme solí. |
2 | Pastináky oloupeme, nakrájíme na plátky, povaříme v osolené vodě do změknutí a slijeme (1 šálek vody zachytíme a dáme stranou). Pastináky tyčovým mixérem umixujeme na pyré. K pyré přidáme smetanu, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Naředíme vodou slitou z pastináku. |
3 | Opláchneme pažitku a nakrájíme ji nadrobno. Jehněčí kotlety krátce opláchneme studenou vodou a osušíme. |
4 | V pánvi rozehřejeme zbylý olivový olej a prudce v něm osmahneme kotlety (po každé straně stačí 2 - 3 minuty). Osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a krátce necháme odpočívat. |
5 | Na předehřáté talíře rozdělíme pastinákové pyré, na pyré dáme jehněčí kotlety, posypeme pažitkou a podáváme s brambory. |
Poznámka
Pastinák obsahuje bohatou skladbu vitaminů, dvojnásobné množství cukru než mrkev a vysoký obsah draslíku. Podáváme s vínem, které jsme použili na vaření.