Lívance s ostružinami a pěnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lívance s ostružinami a pěnou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 45954 |
Kategorie: | Lívance, placičky |
Ingredience
40 g | Cukr krupice |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
5 dl | Mléko polotučné |
0,5 kg | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Olej slunečnicový |
150 g | Ostružiny |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Máslová pěna | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
1 dl | Sirup citronový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 182,7mg |
Draslík | 428,1mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 221,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 200,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Ostružiny, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Sirup citronový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lívance s ostružinami a pěnou postup přípravy receptu:
1 | Máslová pěna: Máslo pokojové teploty nakrájíme do misky a metlou šleháme až do jeho změknutí. K máslu přilijeme mléko spolu se sirupem a pokračujeme ve šlehání tak dlouho, aby nám vznikla hladká a světle nadýchaná pěna. |
2 | Lívance: Do misky prosejeme mouku, kypřící prášek, spolu promícháme, přidáme cukr, sůl, mléko, vejce, dobře dřevěnou vařečkou promícháme, vmícháme 100 g očištěných a umytých ostružin a zamícháme. Lívancovou pánev trochu potřeme olejem, do každého kolečka v pánvi lžíci přeložíme připravené těsto a na středním plamínku lívance pečeme dozlatova po obou stranách. Upečené lívance až do jejích podávání udržujeme v teple. |
3 | Hotové lívance aranžujeme podle sebe na mělký talíř, položíme na ně ostružiny, máslovou pěnu se sirupem a teplé lívance podáváme. |
Poznámka
Základní lívancové těsto můžeme obměňovat a to tak, že ho připravíme sladké, anebo bez cukru.
Na začátku si dovolím upozornit, že v popisu postupu není zahrnuto vejce, které se přidává do těsta, tak na něj nezapomeňte :). Recept je velmi snadný, rychlý a na závěr i chutný. Máslová pěna se šlehá opravdu dlouho, já ji šlehala cca 15 minut než jsem docílila alespoň trochu pěny, nicméně na ozdobení jsem musela použít mikrotenový sáček s ustřihnutou špičkou, abych mohla pěnu naaranžovat. Přidala jsem dětem na lívanečky Nutelu a dozdobila šlehačkou. Moc jim recept chutnal. Hodnotím recept jako velmi chutný.
Děkujeme za upozornění vejce doplníme.