Pikantní pečené kuře s rajčatovou omáčkou a rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní pečené kuře s rajčatovou omáčkou a rýží
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 45966 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
5 ks | Kardamom |
1 polévková lžíce | Kečup |
1 ks | Kuře |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 dl | Rajčatová šťáva |
200 g | Rýže dlouhozrnná |
1 špetka | Šafrán |
2 ks | Skořice celá |
1 špetka | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 318,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 50g |
Vitamín A | 112,6mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,2mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Kardamom, Kuře, Skořice celá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Rajčatová šťáva, Rýže dlouhozrnná, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní pečené kuře s rajčatovou omáčkou a rýží postup přípravy receptu:
1 | Kuře očistíme, rozdělíme na porce a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme do ní bobkové listy, kardamon, skořici, opepříme a osolíme. Vodu přivedeme k varu a vaříme, dokud kuře není měkké. |
2 | Pak porce kuřete přemístíme do pekáče, vývar z něj scedíme a zalijeme jím rýži - v případě potřeby doplníme vodou. Rýži ve vývaru uvaříme doměkka. |
3 | Šafrán rozpustíme v 0,5 dl horké vody a smícháme se solí a kečupem. Směsí potřeme kuře v pekáči a pečeme v troubě, dokud nemá zlatavou barvu. |
4 | Během pečení si připravíme rajčatovou omáčku. Česnek oloupeme a prolisujeme, osmahneme ho na pánvi s malým množstvím oleje, pak přidáme rajčatovou šťávu a protlak a důkladně promícháme a prohřejeme. |
5 | Kuře podáváme horké s vařenou rýží, přelité rajčatovou omáčkou. |