Lívance se ztraceným vejcem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lívance se ztraceným vejcem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 45977 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
4 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 ml | Olej slunečnicový |
0,5 špetka | Pepř bílý |
1 ks | Vejce slepičí |
Ztracené vejce | |
---|---|
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Omáčka | |
250 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
1 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 575,7mg |
Draslík | 581,9mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 677,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,7mg |
Vitamín E | 11,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 693,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Vejce slepičí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Pomeranče, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lívance se ztraceným vejcem postup přípravy receptu:
1 | Omáčka: V kastrůlku zahřejeme máslo do zpěnění. Vejce rozklepneme a žloutky mixujeme v mixéru spolu s worcesterskou omáčkou a šťávou z pomeranče. Za stálého mixování pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a mixujeme do zahoustnutí omáčky, kterou nakonec podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a promícháme. |
2 | Těsto: Do misky vysypeme mouku s kypřícím práškem, pepřem a vše zamícháme. Přidáme vejce, mléko, lžíci oleje, znovu dobře promícháme. Připravené těsto necháme v lednici, anebo na chladném místě odpočinout 10 minut. |
3 | Lívancovou pánev potřeme zlehka olejem. Lžící přeložíme do tvaru kolečka těsto a pečme lívance po obou stranách. Upečené dáváme do nádoby a udržujeme teplé. |
4 | Do širokého a nízkého hrnce vylijeme vodu, osolíme, přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a do mírně vařící vody rozklepneme celé vejce, nemícháme a vaříme 3 minuty. Bílek na vejci se zatáhne a žloutek má zůstat v tekutém stavu. Hotové vejce širokou děrovanou naběračkou vybereme opatrně z vody. |
5 | Lívance podle porci rozdělíme na mělké talíře. na každou porci na talíři položíme jedno ztracené vejce. Vejce polijeme připravenou teplou omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Lívance podáváme teplé na vyhřátém talíři.