Kořeněná kachna s chilli rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kořeněná kachna s chilli rýží
Kořeněná kachna s chilli rýží
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 46030 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
600 g | Kachní prsa |
1 polévková lžíce | Kmín mletý |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce | Med včelí |
165 ml | Mléko kokosové |
2 polévková lžíce | Ocet Sherry |
5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Rýže dlouhozrnná |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
285 ml | Voda pitná |
30 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 115,5mg |
Draslík | 597,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Koriandr čerstvý, Med včelí, Olej rostlinný, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kachní prsa, Kmín mletý, Mléko kokosové, Ocet Sherry, Pepř černý mletý, Rýže dlouhozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kořeněná kachna s chilli rýží postup přípravy receptu:
1 | Smícháme 2 polévková lžíce oleje, římský kmín, skořici, trochu pepře a med. Zázvor a česnek oloupeme, zázvor nastrouháme, česnek rozmačkáme a obojí přidáme k medové směsi. |
2 | Kachní prsíčka opláchneme pod studenou vodou, osušíme a kůži křížem nařízneme. Ze všech stran pokapeme směsí koření a medu a necháme krátce odležet. |
3 | Na rýži rozpůlíme chilli papričku, pod tekoucí vodou jí zbavíme semínek a nakrájíme na velice drobné kostičky. V hrnci rozehřejeme 1 polévkovou lžíci oleje a opečeme v něm za stálého míchání rýži. Zalijeme kokosovým mlékem a vodou. Rýži osolíme, přidáme chilli papričku a za stálého míchání necháme asi minutu probublávat. Vypneme sporák, hrnec zakryjeme poklicí a necháme na horké plotýnce 20 minut dojít. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. |
4 | Mezitím osolíme kachní prsíčka, v teflonové pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce oleje a maso na něm při mírné teplotě opékáme celkem asi 5minut (napřed na straně s kůží, pak maso obrátíme). Pánev přendáme do předehřáté trouby a pečeme ještě asi 15 minut. Maso vyndáme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočívat. Výpek poté zředíme za stálého míchání sherry, dochutíme a dáme na teplé místo. |
5 | Koriandr opláchneme, dosucha otřepeme, lístky otrháme od stonků, nahrubo nasekáme (pár lístků necháme na ozdobu) a vmícháme do horké rýže. Na talíř rozdělíme rýži. Maso na šikmo nakrájíme na silné plátky a rozdělíme na rýži. Pokapeme výpekem a ozdobíme koriandrem. |
Poznámka
Po vmíchání asi 100g ananasu nakrájeného na kousky bude rýže šťavnatější.