Dezert jablečný skořicový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert jablečný skořicový
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 46119 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
50 g | Cukr třtinový |
1 kg | Jablka |
150 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Mouka žitná bílá |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 190,1mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr třtinový, Jablka, Skořice mletá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert jablečný skořicový postup přípravy receptu:
1 | Prosijeme do mísy mouku, smícháme s cukrem. Na kousky nakrájíme máslo, přidáme sůl, vodu a hněteme, dokud nevytvoříme těsto. Z něj vytvarujeme kouli a necháme odpočinout v lednici 30 minut. |
2 | Na 200 stupňů předehřejeme troubu, dortovou formu vytřeme máslem, těsto rozdělíme na dva díly, jednu polovinu vrátíme do lednice. |
3 | Posypeme vál moukou. Z těsta vyválíme kruh o kousek větší, než je dortová forma. Těsto zvedneme a omotáme kolem válečku, abychom ho mohli lépe vložit do formy. Přiřízneme okraje těsta a formu vložíme na 15 minut do lednice. |
4 | Smícháme skořici, cukr, mouku. Na těsto narovnáme jablka nakrájená na plátky, posypeme skořicovým cukrem a poklademe máslem. Druhou část těsta vyválíme stejným způsobem jako první, okraje těsta v dortové formě navlhčíme vodou, kruh těsta položíme na jablka a okraje spodní i horní vrstvy přitiskneme k sobě. |
5 | Uprostřed koláče uděláme dva zářezy, aby mohla unikat pára. Horní stranu koláče potřeme mlékem a posypeme lžící cukru. Pečeme 45 minut. |
Poznámka
Servírujeme teplé.