Slaný koláč s uzenou rybou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný koláč s uzenou rybou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 46125 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 kávová lžička | Fenykl obecný |
225 g | Makrela uzená |
125 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
30 g | Sýr Parmezán |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 kávová lžička | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 358,3mg |
Draslík | 228,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Fenykl obecný, Makrela uzená, Sůl, Sýr Parmezán, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný koláč s uzenou rybou postup přípravy receptu:
1 | Z mouky, másla, žloutku, citrónové šťávy, ledové vody a soli uhněteme hladké těsto. Pokud se nám zdá příliš suché a drobí se, přidáme ještě trošku vody. |
2 | Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme nejméně na 30 minut do ledničky. Můžeme ho mít v lednici připravené i 3 dny. |
3 | Před pečením těsto rozválíme, vložíme do koláčové formy a dáme ještě na chvíli vychladit. |
4 | Z uzené makrely vybereme kosti. Kousky ryby naskládáme na koláč, v misce našleháme smetanu se žloutky, osolíme, opepříme, přidáme fenykl a vše nalijeme na rybu. Navrch posypeme Parmezánem. |
5 | Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 190°C. |
Poznámka
Servírujeme ještě vlažné nebo studené podle potřeby a příležitosti. Na koláč můžeme místo makrely použít jakýkoliv druh uzené ryby, například tresku, tuňáka nebo pstruha.