Penne se zeleným chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Penne se zeleným chřestem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Mikova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 46174 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
0,3 ks | Chilli paprička |
500 g | Chřest zelený |
1 ks | Cibule |
40 g | Máslo čerstvé |
0,5 hrst | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Šunka dušená |
300 g | Těstoviny Penne |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 38,3mg |
Draslík | 54,3mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,7mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 61,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cibule, Pažitka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní), Šunka dušená, Těstoviny Penne mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Penne se zeleným chřestem postup přípravy receptu:
1 | Penne uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. |
2 | Omyjeme chřest, spodní část oloupeme a nakrájíme na šikmé proužky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Šunku pokrájíme na nudličky. |
3 | Připravíme si velkou pánev, ve které rozpálíme máslo, přidáme cibuli a šunku a osmahneme. Na pánev přidáme chřest a sušenou chilli papričku, promícháme a vše osmažíme. Pažitku omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. |
4 | Na pánev k zelenině přidáme smetanu a rajčatový protlak, vše promícháme a trochu povaříme do zhoustnutí. Ve chvíli, kdy omáčka získá krémovou konzistenci, přidáme těstoviny, dochutíme solí a pepřem a vše opatrně promícháme. Znova krátce prohřejeme a posypeme pažitkou. Těstoviny s omáčkou upravíme na talíře a teplé podáváme. |
Poznámka
Při přípravě tohoto pokrmu můžeme použít divoký chřest, ale také zelený. Ppokud máme k dispozici divoký chřest, spodní část odstraníme, u zeleného chřestu odkrojíme konce. Italský výraz "al dente" se používá úpravu surovin (hlavně těstovin či rýže), které jsou po uvaření sice měkké, ale zároveň jakoby nedovařené a uvnitř stále trošku tužší, takzvaně "na skus".