Vařené taliány zalévané omáčkou s křenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařené taliány zalévané omáčkou s křenem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 46185 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
50 g | Křen |
25 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
2 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Talián |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 57,7mg |
Vláknina | 831,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Křen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 12% (konzumní), Talián mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařené taliány zalévané omáčkou s křenem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si středně velký kastrol, do kterého vložíme máslo. Pozvolna rozpouštíme a k rozpuštěnému máslu přidáme hladkou mouku. Vymícháme a uděláme hladkou světlou jíšku. Jíšku zředíme mlékem a průběžně mícháme, aby vznikla hladká omáčka bez hrudek. Omáčku dochutíme podle uvážení cukrem, octem a solí. |
2 | Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Vložíme ho do omáčky a ještě zlehka za stálého míchání povaříme. |
3 | Mezitím si asi půl hodiny ohříváme ve středně velkém hrnci taliány. |
4 | Ohřáté je přelijeme teplou omáčkou. |
Poznámka
Za přílohu si k taliánům s křenovou omáčkou můžeme zvolit buď pečivo, nebo také knedlíky. Při vaření omáčky můžeme mléko nahradit také hovězím vývarem. Pak bude chuť omáčky silnější a výraznější.